Ministar Butković u Međimurju 18.04.2017

PRELOG, DONJA DUBRAVA, ČAKOVEC, NEDELIŠĆE, MURSKO SREDIŠĆE, 18.4. –

Međimurje i Međimurska županija, zahvaljujući Hrvatskoj demokratskoj zajednici, postali su kraj u koji Vladini dužnosnici dolaze radno, sa željom da se maksimalno pomogne međimurskom gospodarstvu i svakom stanovniku Međimurja. Na inicijativu saborskog zastupnika u Saboru Republike Hrvatske te kandidata Hrvatske demokratske zajednice za župana Međimurske županije, Darka Horvata, u posjetu Međimurju je boravio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te pomoćnik ministra Josip Bilaver. Tema radnog sastanka bila je prometna problematika u Prelogu, Donjoj Dubravi, Nedelišću, Čakovcu i Murskom Središću.

 

U Prelogu je predstavljen projekt gradnje Sjeverne obilaznice tog grada koja će povezivati gospodarstvo Grada Preloga, Donjeg Kraljevca te cjelokupni donjomeđimurski gospodarski bazen. – „Maksimalna pomoć stiže iz ministarstva“ – , najavio je ministar Butković. Do kraja ove godine predviđa se ishođenje sve potrebne dokumentacije, te javne nabave za izradu svih vrsta glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova kao i ishođenje građevinskih dozvola za izgradnju Sjeverne obilaznice Grada Preloga. Ukoliko će sve biti u redu, gradnja Sjeverne obilaznice Grada Preloga započet će tijekom 2018. Godine, zaključio je ministar Butković.

 

 

Darko Horvat izrazio je veliko zadovoljstvo i ovom najavom, ali i svime što trenutna Vlada Republike Hrvatske radi za Međimurje.

Svoj radni put ministar Butković nastavio je u Murskom središću. Grad Mursko Središće od 2007. godine uporno pokušava riješiti promet teretnog prometa, te je kroz ovih 10 godina uputio niz pisama nadležnim ministarstvima, uredima, agencijama pa i Vladi Republike Hrvatske sa svim inputima i informacijama o izrazitom povećanju teretnog prometa, te problemima koji nastaju slijedom toga.

„ Po glavnoj cesti, kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18 000 teretnih vozila. Taj most nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, kao ni cesta, i svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju  i pokazatelji i to da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo je 5 000 teretnih vozila, dok se danas ta brojka popela na 18 000 vozila, a to je preko 300% povećanja.“ naglasio je gradonačelnik Dražen Srpak na početku radnog sastanka. Gradonačelnik je ujedno ministru predstavio 3D animaciju Idejnog rješenje novog mosta i zaobilaznice.

„ Imamo dva zaključka i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 01. srpnja 2017. godine i da se da nalog Hrvatskih cestama da se ide u daljnju  izradu potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice” zaključio je ministar Oleg Butković nakon što je upoznat sa svim činjenicama i problemima Grada Mursko Središće.

 

Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio ministra, njegovog pomoćnika, saborskog zastupnika da se upute prema mostu na kojem je zatečena izuzetna prometna gužva, te se ministar na licu mjesta uvjerio u sve probleme kroz koje prolaze stanovnici Murskog Središća, a i svi oni koji putuju preko ovog graničnog prijelaza.

Ministar je tijekom boravka u Međimurju posjetio i Donju Dubravu,  zatim Nedelišće i Čakovec.