Spomendan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja 18.09.2017

 

ČAKOVEC, 17.9.  – Polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima i Spomen – zida međimurskim braniteljima, Međimurje se danas prisjetilo 26. obljetnice Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dan međimurskih branitelja, a svoj obol obilježavanju ovog dana dao je i međimurski HDZ.

– Duh Domovinskog rata ne samo da je danas ovdje s nama, on je na prostoru cijele Republike Hrvatske i bit će završen onog trenutka kada će u hrvatskom udžbeniku povijesti naša djeca učiti o tom razdoblju, ali na način kao da taj udžbenik piše dobitnik Domovinskog rata i svi Vi koji ste u njemu sudjelovali – naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Darko Horvat, ujedno i predsjednik međimurskog HDZ-a.

– Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Branitelji su časno tijekom rata služili svome hrvatskome narodu i državi, a Domovinski rat temelj je hrvatske države. Poginuli branitelji su temelj i kamen bez kojeg ne bi bilo hrvatske države, čijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, oni su živa baština, vrijednost na kojoj se i danas gradi suvremena Republika Hrvatska – naglasio je izaslanik Predsjednice, ujedno član Vijeća za domovinsku sigurnost, general-bojnik Miljenko Filipović.

 

– Moramo ponavljati i govoriti istinu o pravednom, legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu. Osobno sam neizmjerno ponosan što pripadamo naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u ovom velebnom činu stvaranju i obrane RH, pokazali smo snagu našeg jedinstva, svojom spremnošću i odlučnošću pokazali smo neprijatelju da je hrvatska zemlja ta za koju smo spremni svi položiti živote. Na žalost populacija hrvatskih branitelja spada među najranjiviju populaciju, no imamo ciljeve i viziju kojima ćemo to promijeniti – u svom je govoru istaknuo izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved i dodao obraćajući se braniteljima, da su bili prijatelji u svim postrojbama hrvatske vojske i policije, te dali nemjerljiv doprinos, zbog čega smatra kako ima najčasniju ulogu u Vladi RH.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Portal e-medjimurje